Собственици пробват ръст в наемите на офиси и магазини

Повече търговци желаят да отварят обекти, показва доклад на Colliers

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Активността на аутсорсинг индустрията и интересът за разрастване на някои по-големи търговци доведоха до опити за лек ръст в наемите в молове и офис сгради в София, показва доклад на Colliers за пазара на имоти през първата половина на годината. Според него и двата сегмента на пазара в столицата остават стабилни. Търсените от собствениците увеличения на цените са с едноцифрени нива: на пазара на офиси – с около 8%, а на този на търговски площи – в рамките на 3%. Според доклада положителна тенденция е желанието на по-голяма част от търговците в сравнение с предни години за отваряне на обекти. На офис пазара се наблюдава и отчетливо разрастване на аутсорсинг компаниите към градове извън София.

Офис пазарът

За пръв път от 2011 г. средните офертни наеми при офисите в София регистрира леко повишение, отчитат от консултантската компания.

Заради устойчивия интерес от IT сектора и аутсорсинг компании за отваряне на т.нар. центрове за споделени услуги усвояемостта на площите в част от проектите клас А нарасна през последните две години. Това даде самочувствие на някои наемодатели да увеличат офертните наемни нива с около 8% до 13 евро/кв.м, отчитат от Colliers. По данни на компанията реалните наемни нива при тези проекти за момента варират между 10.5 и 12 евро/кв.м в зависимост от локацията и изискванията на наемателите.

В същото време нарастват и усвоените площи на наемния пазар. За полугодието сделките на пазара са били за 60 600 кв.м, отбелязват от Colliers. Сходни данни – подписани договори за 67 хил. кв.м, дава и консултантската компания Forton. Най-голям дял от транзакциите – 67%, се падат на разширенията и преместванията на вече работещи на пазара компании. Около 6% е делът на навлизащите компании, основно от аутсорсинг сектора. Значителен дял за шестмесечието имат подновените договори – 26% от общо наетите площи.

На тази база от Colliers очакват до края на годината усвоените офис площи да достигнат стойности, близки до тези от миналата година – 116 хил. кв.м, докато от Forton залагат на по-оптимистична прогноза за ръст от 10%.

Собственици на бизнес сгради обаче предупреждават, че макар и за момента интересът на офис пазара да изглежда устойчив, картината коренно може да се промени с оттеглянето на един-два по-големи наемателя. Причината е липсата на вътрешно търсене, което да го компенсира.

Търговски площи

Леко раздвижване при наемните нива на търговските улици и в моловете отчитат още от Colliers за полугодието. От компанията отбелязват, че за пръв път от две години насам наемите в моловете регистрират ръст от 3% и достигат средно 31 евро/кв.м (данните са за магазин от 100 кв.м). Частичното приключване на ремонтите по бул. "Витоша" в края на 2013 г. също доведе до незначително нарастване на наемните цени до 38 евро на кв.м.

Проучване на компанията сред търговци на дребно през май показва позитивни очаквания за продажбите в сектора, като 81% от участвалите компании са заявили намерение да открият нови обекти през 2014 г. Две години по-рано делът им е бил наполовина – 41%, отчитат от Colliers.

Това обаче едва ли ще даде възможност за сериозен ръст на наемните цени, тъй като до средата на 2015 г. се очаква предлагането на търговски площи в страната да нарасне с още 16%. Всички нови проекти са в София, където тази есен отварят Sofia Ring Mall и Mega Mall, а напролет – Plaza West в жк "Люлин". След това разрастване се очаква предлагането в сегмента да остане стабилно в средносрочен план, тъй като нови инвестиции не се очакват.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 1
    • + 2

    Наемите отбелязват ръст за сметка на продажбите,винаги е така:)

    Нередност?
  • 2
    kukuband avatar :-P
    kukuband
    • - 3
    • + 8

    Иска им се вдигане на наемите, ама нема как да стане, свръхпредлагането е голямо, а онлайн търговията бележи сериозен ръст.

    Нередност?
Нов коментар