Колко бързо расте споделеното

Компанията за споделени работни пространства WeWork е вдигнала оценката си над два пъти за последната година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите за недвижимо имущество не са от тези, при които над двукратен скок в оценката за една година изглежда постижима цел. Вкарайте малко технология в микса обаче и немислимото става реалност - или поне такъв е случаят на WeWork, стартъпа, който отдава под наем пространства за споделени работни места. Когато Жеко Колев, директор стратегическо развитие в компанията, гостува за пръв път на конференцията DigitalK през миналата година, WeWork имаше оценка от 20 млрд. долара. Днес, по-малко от година по-късно, стартъпът вече се оценява на 47 млрд. долара.

Информацията за оценката на WeWork е посочена в официални документи, изпратени на инвеститорите в компанията. Те показват още важни данни - разходите също растат с огромни темпове, до голяма степен заради желанието на дружеството да се разрасне на възможно най-много пазари за възможно най-кратко време. Разходите на WeWork за "растеж и развитие на нови пазари" са се увеличили повече от три пъти спрямо миналата година и достигат 477 млн. долара през 2018 г. В същото време разходите за реклама са били 379 млн. долара. Това е със 164% повече от 2017 г.

Тези числа може да са стряскащи за повечето традиционни компании за недвижимо имущество, но в случая на WeWork са по-скоро гарант, че стартъпът ще успее да се разрасне сравнително бързо, така че да започне да говори за излизане на печалба. Към края на 2018 г. WeWork оперира в 100 града и разполага с общо 425 пространства за споделено работно място.

Повече за програмата и лекторите на DigitalK 2019 можете да научите на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/.

Все още няма коментари
Нов коментар