петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3619 прочитания

    Ръст в търсенето но офис площи през първото полугодие

    Най-активни са ИТ и аутсорсинг компаниите
    18 юни 2015, 15:36 a+ a- a

    Повишено търсене на офис площи през последната половин година отчита компанията за имоти „Бългериан Пропертис“. Това се явява като следствие от все по-добрите възприятия на компаниите относно бъдещото състояние на икономиката на България, региона и ЕС като цяло и тяхното собствено развитие. Търсенето е доминирано предимно от компании, чийто офис нужди са за площи до около 500 кв.м., но не липсват и такива, които да надвишават тази цифра, достигайки до площи от около и над 1000 кв.м. Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи са различни, но в повечето случаи това са такива, които оперират в ИТ индустрията или са тясно свързани с нея като в основата стои големият потенциал на България в тази сфера. Друга не малка част от компаниите оперират в аутсорсинга.

    Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите в търсене на консолидиране на техните офис площи и обединяването им под един покрив. Не са редки случаите когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобрена комуникация между отделните офиси. Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис тук.

    Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал като често те заявяват потенциал за разширяване на дейността си над първоначално предвидената. Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало на търсенето като се гледат площи, които да удовлетворят и позволят започване на работа на 70-80 и дори до 100 човека.

    Колко са свободните офис площи в София?

    Към момента свободни офис площи, които да могат да удовлетворят търсения в рамките на до 500 кв.м не липсват. Относно по-големите площи от около и над 1 000 кв.м ситуацията е друга и като цяло към момента предлагането на качествени и готови офис площи е оскъдно. До края на годината обаче се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност и за удовлетворяване на по-големите търсения от над 1 000 – 1 500 кв.м.

    Свободните офис площи клас А и Б в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5%. Това показва, че когато сградата е добре планирана и управлявана могат да се задоволят критериите на търсене на широк кръг от наематели и съответно да се постигнат ниски нива на незаети площи и високи приходи за инвеститорите.

    Как се движат наемните нива?

    Поради по-голямото търсене и съживения пазар на офис площи под наем се забелязва възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите, които до преди година бяха замразени, като например City Tower. Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите им относно договаряне на крайна наемна цена с бъдещите наематели. Към първото тримесечие на 2015 година офертните наемни нива варират в следните ценови диапазони:

    • За клас А сгради – 10,5-12,5 €/кв.м./месец

     Такса поддръжка – 2-3 €/кв.м./месец

    • За клас Б сгради – 5-8 €/кв.м./месец

    • Такса поддръжка – 1-2 €/кв.м./месец

    Въпреки леко втвърдената позиция на инвеститорите и повишената активност от страна на наемателите, наемните нива едва ли ще достигнат много по-високи нива от тези, които са към днешна дата, прогнозират от „Бългериан Пропертис“. По-скоро пазарната реалност към момента, а именно повишеното търсене на офис площи от една страна, и повишеното предлагане от друга, обуславят и дават гаранции за добър пазар на офис площи в рамките на следващите поне 12-18 месеца.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ