Общество

Служителите на Microsoft са с 40 % по-продуктивни при четиридневна работна седмица

Бъдещето е на хуманизма

Служителите на Microsoft са с 40 % по-продуктивни при четиридневна работна седмица

Снимка: Pexels

Повечето от нас работят по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата. Някои дори повече от това. Това, което често чувам от моите приятели и близки, е, че мечтаят за по-дълъг уикенд и че мразят понеделниците. Разбира се, никой не обича да се преуморява и да работи, само за да се надява по-скоро да дойде отпуската – може би с изключение на онези късметлии, които работят мечтаната си работа или просто се радват на независимост заради наследено богатство. И все пак, не е ли време да намерим начин като общество да направим така, че да сме по-щастливи, по-малко уморени и ако е възможно, по-продуктивни?

Не само че е време, но има и начин! Японските офиси на компанията Microsoft решиха да експериментират с четиридневна работна седмица и откриха, че служителите са по-щастливи и по-продуктивни по време на тестовия период. Те нарекоха своята временна експериментална политика Work-Life Choice Challenge Summer 2019. Експериментът е продължил през целия август на 2019 година и вече са оповестени резултатите от него.

През тестовия период 2300 служители на Microsoft в Япония са получили пет поредни свободни петъчни дни, без това да се отразява по никакъв начин на заплащането им. Президентът и изпълнителен директор на Microsoft Япония Такуя Хирано отбелязва, че компанията също така е обещала да даде на служителите си и около 1000 долара за семейна лятна ваканция.

Въпреки че служителите са работили по-малко часове, всъщност са свършили повече работа. Резултатите показват, че работниците са били по-продуктивни, вероятно защото са били и много по-спокойни, като са могли по-лесно да се съсредоточат върху работата си. Имало е и някои допълнителни ползи за компанията – например значително намаляване на разходите за електроенергия, както и намалено използване на хартия за принтер.

Пробният старт очевидно е успешен. Това обаче е само временен експеримент и не е ясно дали или кога би се превърнал в официална политика.

Четиридневната работна седмица може да се окаже революционна идея, но това не е първият път, в който се прави подобен опит. През 2018 година новозеландската компания Perpetual Guardian също експериментира със сходна политика. Компанията има само 240 служители, но резултатите са отново толкова вдъхновяващи.

Изследване, публикувано през 2018 година от Harvard Business Review, показва, че по-късите работни дни също могат да подобрят производителността. Изследването недвусмислено сочи, че когато работният ден е намален от осем на шест часа, работниците се справят с работата отлично. Друго проучване, публикувано от Института за работна сила в Кронос през 2018 година, разкрива, че половината от служителите на пълен работен ден, които са били анкетирани, казват, че могат да си свършат работата за пет или по-малко часа на ден.

Мислите ли, че когато имаме повече време за семейството, за почивката и приятелите си сме и по-продуктивни?

 

Ще продължи ли Санна Марин да подкрепя идеята за 4-дневна работна седмица?